Sokan érdeklődnek mostanában arról, hogy miként lehet hatásosan bemutatkozni angol nyelvű állásinterjún. Érthető, hogy miért a nagy érdeklődés, hiszen minden interjún találkozunk ezzel a kérdéssel. A bemutatkozás kulcsfontosságú abban, hogy jó benyomást keltsünk, és befolyásolja a későbbi megítélésünket.

MILYEN KÉRDÉSEK VONATKOZNAK A BEMUTATKOZÁSRA?

A kérdések sokszor burkolt módon fogalmaznak, mivel az interjúztató igyekszik minket nehéz helyzetbe hozni. Fogjuk fel ezt úgy, mint lehetőséget arra, hogy bebizonyítsuk, mi vagyunk a legjobb pályázók a pozícióra!

Néhány példa:

Could you tell us something about yourself?

What do you see as your strengths?

What are your weaknesses?

How would a colleague describe you?

Ha az interjúalany nem készült fel, óhatatlanul megretten, mikor ezeket a roppant tág kérdéseket hallja. Felmerül benne a gondolat, hogy mit is mondhatna el, amit még a CV-jében nem írt le. És valóban: hiba lenne elismételni, hogy hol és mikor születtünk, hol és mit tanultunk. Ehelyett használjuk ki a lehetőséget, hogy a pozíció szempontjából értékes készségeinkről és munkatapasztalatunkról beszéljünk.

Akkor járunk el a legjobban, ha a pozíció leírása alapján megkeressük azokat a készségeinket, és munkatapasztalatunk azon momentumait, amelyek megítélésünk szerint fontosak az álláshoz. 

BEMUTATKOZÁS ÉS FIGYELEM

Ugye fontos célunk, hogy jó benyomást keltsünk? Sokan úgy igyekszenek ezt elérni, hogy megállás nélkül magukról beszélnek. Talán mindenki számára ismerős ez a viselkedés a mindennapi életből. Pedig az állásinterjún is akkor leszünk sikeresek, ha megmutatjuk, hogy valóban oda tudunk figyelni a másik félre. Ebből az interjúztató is tudni fogja, hogy képesek leszünk-e jó munkakapcsolatot kialakítani kollégáinkkal.

BEMUTATKOZÁS VISSZAFOGOTTAN

Vigyázat! Ez még csak a bemutatkozás, a sikereinkről lesz még alkalmunk beszélni. Persze el kell tudnunk mondani, hogy eddig mit értünk el, de a megfelelő helyen és a megfelelő módon kell azt megtennünk.

Jelentkezzen angol nyelvű állásinterjú tréningre és sajátítsa el a sikeres interjúhoz nélkülözhetetlen angol szófordulatokat és technikákat! Részletek az állásinterjú tréningről itt.