fbpx
Tuesday, 14 July 2015 13:40

Bemutatkozás angolul

Written by

Újabb és újabb kérdéseket kapok a témában, ezért arra gondoltam, hogy érdemes újra időt fordítani arra, miként alakíthatod át bemutatkozásod igazán hatékonnyá.

Bemutatkozás angolul: Először gyorsan és röviden, amit az előző cikkben már leírtam

 • Bemutatkozás angolul: a figyelemElőször: Értsd meg jól a kérdést! Nem csak a szavakat és mondatokat – legyenek angolul vagy magyarul-, hanem azt is, ami mögöttük megbújik. Hiszen minden kérdés, amit az interjú során feltesznek, arra irányul, hogy minél többet megtudjon rólad a kérdező. Így például, ha ezt hallod: „Tell us something about yourself.”, a kérdező számára értékelhető választ célszerű adni. Az se baj, ha kifejezetten várod ezt a kérdést, sőt, még jobb, ha örülsz neki. Ugyanakkor vigyázat! Hiba lenne jobb híján elismételni, amit az önéletrajzodból már egyébként is megtudhatott az interjúztató.
 • Másodszor a figyelem: Ugye te is olyan emberrel dolgoznál szívesen együtt –akár angolul arát magyarul–, aki nem csak önmagáról képes beszélni, de oda tud figyelni másokra is.
 • Harmadszor: A bemutatkozás angolul is visszafogottan lesz hatásos. Ne feledd, ez még csak a bemutatkozás, sikereidről lesz még alkalom, kell is beszélni.
 • Bemutatkozás angolul: Miért annyira fontos ez egy állásinterjún?

  Bemutatkozás angolul: minden figyelem rád összpontosulA bemutatkozás az egyik első dolog, amire sor kerül egy állásinterjún, legyen az akár magyar, akár angol nyelvű. Az első benyomás fontossága nyilvánvaló mindenki számára. Éppen az interjú elején összpontosul rád a legnagyobb figyelem. Meg merném kockáztatni, hogy a sikeres állinterjúk nagy része már itt eldől. Ha a bemutatkozásban megfelelő képet sugárzol magadról, az pozitívan fogja befolyásolni későbbi válaszaid fogadtatását is. Tehát megjelenésed, fellépésed, öltözködésed után bemutatkozásod az, amivel megfelelő első benyomást alakíthatsz ki. Mindezt persze angolul kell megtenned. Ne feledd, az első benyomásra sohasem lesz második esélyed! 

  De van itt még valami, amiért érdemes a bemutatkozásra odafigyelni.

  Bemutatkozás angolul: Miért annyira fontos? – egy másik nézőpont

  Az előbb azt néztük meg, hogyan járul hozzá a rólunk kialakított képhez a bemutatkozás egy angolul folyó interjú során. Legalább ennyire fontos az, hogy mi játszódik le benned, amikor határozott magabiztos választ tudsz adni angolul az első kérdésre. A kiindulási helyzet az, hogy igencsak feszült vagy, hiszen fontos lenne a kiszemelt állás megszerzése. Magyarul még elboldogulnál, de manapság nincs állásinterjú angol nyelvű rész nélkül – ha nem végig angolul zajlik. A kezdő feszültségedet pedig csak fokozza, amikor angolra kell váltani. Ami a legdühítőbb, hogy az interjúalanyok ilyenkor rendszerint jóval saját nyelvi szintjük alatt teljesítenek. Azok az angol fordulatok sem jutnak eszükbe, amik egyébként mennének, az egyébként elfogadatóan kiejtett angol szavak pedig meglehetősen magyarosra torzulnak. A mondatok megfelelő intonációjától ne is beszéljünk.

  Bemutatkozás angolul: Viszont mi történik akkor, ha megfelelően felkészültél az angol nyelvű bemutatkozásra? 

  És most jön a lényeg. A stressz szempontjából az első percek a legkritikusabbak. Ha tehát alaposan felkészülsz a bemutatkozásra, miközben válaszolsz, lassan-lassan alábbhagy a feszültséged, és önbizalmat gyűjtesz az interjú későbbi kérdéseire. Az angolul elhangzó fordulatok helyett már inkább a mondandódra tudsz koncentrálni. Nem véletlen, hogy a prezentációra készülőknek is az a jó tanácsom, hogy az első részt szinte fejből tudják. Vigyázat! Egy betanult szöveg gépies felmondása nem lesz meggyőző, ellenkezőleg, hibának minősül. Akkor hát hogyan készülj fel, hogy ne angolul gépiesen végrehajtott szövegfelmondássá váljon bemutatkozásod? 

  Bemutatkozás angolul: Hogyan készüljek fel?

  Bemutatkozás angolul: önismeretEgyfelől gondolkodj el arról, hogy ismered-e eléggé önmagadat. Másfelől próbáld megjósolni milyen kérdésre számíthatsz. Majd tedd a kettőt egymás mellé és alakíts ki kész válaszblokkokat – természetesen angolul. Ez azért nagyon fontos, mert a kész válaszok sokszor még magyarul sincsenek az ember fejében, idő kell rá, hogy az ember átgondolja a kérdéseket. Angolul pedig még nehezebb ez a feladat. Nyilván a felkészülésnek jelentékeny részét teszi ki a válaszok angol nyelven történő megfogalmazása. Az azonban nem biztos, hogy mindent szóról szóra le kell írni angolul. Célszerűbb inkább vázlatot készíteni, hiszen a magolás és felmondás metódus nem fog sikerre vezetni. Ezután jöhet a begyakorlás, az állásinterjú szimulálása.

  Bemutatkozás angolul: A lényeg röviden

  1. Az értő figyelem is része a kommunikációnak, mutasd meg, hogy erre is képes vagy.
  2. Légy az állásinterjún –akár angol, akár magyar– magabiztos és visszafogott egyszerre.
  3. A bemutatkozás az első feladatod, tény megfelelő első benyomást
  4. Ha a bemutatkozásra jól felkészülsz és angolul is gördülékenyen megy, muníciót, önbizalmat gyűjtesz az állásinterjú későbbi szakaszaira.
  5. A felkészülés elemei: önismeret, kérdések megjóslása, válaszok angolul és magyarul, gyakorlás
  6. Végül ne feledd: tulajdonképpen az egész interjú egy bemutatkozás.

   

  Én nem állítom, hogy mindez pofonegyszerű. Dolgozz rajta!

   

   

  Jelentkezem INGYENES bemutatóórára

   

  Read 2181 times

  Mivel foglalkozunk?

  Angol nyelvű üzleti kommunikációs tréningeket, nyelvi coachingot, soft skills tréningeket, gyógyszeripari és logisztikai szaknyelvi tréningeket kínálunk. Ön sohasem sablonmegoldásokat kap tőlünk. Programjainkat együtt gondolkodva alakítjuk ki, hogy a mindennapi angol nyelvű munkavégzést a leghatékonyabban tudjuk segíteni. Számunkra a nyelv nem a folyamat célja, hanem eszköz a valós munkahelyi kihívások leküzdésére.

  Search