fbpx

Blog

Amit a legfontosabb átgondolni prezentációra készülve

Kín, vér és izzadság –általában így foglalhatjuk össze a prezentációra való felkészülést. Fokozottan igaz ez, ha angol nyelven kell beszélnünk. Hogy kicsit segítsek azoknak, akik egyedül vágnak neki, összeszedtem néhány dolgot, amit feltétlenül érdemes átgondolni a munka legelején.

Mi a prezentáció célja?

Felkértek, hogy tarts prezentációt egy csapatnak. Először is kérdezd meg önmagadtól: Mi legyen a célja prezentációdnak?  Mi lenne az elvárható eredménye előadásodnak?

Hasznos lehet, ha először leírod, hogy mi az elsődleges célja előadásodnak, mert így állandóan szem előtt van a felkészülés során. Sok célja lehet egy prezentációnak, de miközben készülsz ne téveszd szem elől a felkérésben megadott témát! 

Persze itt tisztázd az is, hogy mi az TE SZEMÉLYES CÉLOD? Informálás, tanítás, ösztönzés, provokáció?

Tedd e kettőt egymás mellé, persze a megfelelő súlyozással!

Mi a prezentáció témája?

A prezentáció témája kapcsolódik a célkitűzéshez, de a kettő nem feltétlenül egy és ugyanaz. 

Például:

 • A témát meghatározhatja a szervezet, amelyik meghívott. Azt szeretné a vállalat vagy szervezet, ha a munkahelyi stressz kezeléséről beszélnél. Te viszont elhivatott pszichológusként a dolgozók éleltminőségét valódi javulását szeretnéd elérni, ezért prezentációd témája ez:

  7 egyszerű lépés a munkahelyi stressz csökkentéséért

  És tartasz egy igazán aktivizáló, valós változásokat elindító előadást. Hajrá! 

 

Kik a hallgatói prezentációdnak?

Mielőtt összeállítanád prezentációd anyagát, érdemes átgondolni, milyen közönség előtt kell majd beszélned.

Nagyon fontos, hogy az előadást a hallgatósághoz alakítsuk, ennek érdekében a felkészülés során a következőket érdemes figyelembe venni:

 • Létszám - Mennyi ember előtt fogsz beszélni?
 • Korcsoport – Nagyon máshogy szólítunk meg nyugdíjasokat, mint pályakezdőket.
 • Nem – Főleg férfiaknak fogsz beszélni, vagy inkább nőknek?
 • Érdeklődő közönségre lehet számítani, vagy csak beterelték őket? 
 • A munkaidejükből vagy a szabadidejükből fog elvenni a prezentáció?
 • Ismerős számukra a prezentáció témája vagy újdonság nekik? A szakmai profiljukba vág esetleg?
 • Mi az te célod? Informálás, tanítás, ösztönzés vagy provokáció?
 • Lehet a prezentációd humoros? Ha igen, mi számítana megfelelőnek az adott környezetben?

Végül pedig: mindebből mi következik a prezentációra való felkészülésre nézve?

Hol hangzik el prezentációd?

Nagyon hasznos tud lenni, ha előzetes információkat tudunk gyűjteni a prezentáció helyszínéről. 

Az a legjobb, ha lehetőséged nyílik a helyszín szemrevételezésére. A prezentációra való felkészülés során jelentős segítséget nyújt majd neked esetleges szorongásaid megelőzésére, ha vizualizálni tudod a helyet, ahol majd beszélni fogsz. Ráadásul arra is lehetőséget kaphatsz így, hogy kipróbáld a hangod. 

Prezentáció helyszine
Vedd figyelembe a helyszín adottságai!

 

Amennyiben ez lehetséges, a felkészülés keretében próbáld meg feltérképezni a következőket:

- a terem méretét

- az székek elrendezését, és hogy lehet-e rajta változtatni

- azt, hogy milyen felszerelések állnak a rendelkezésedre (mikrofon, projektor, fehér tábla, vagy más elektronikus berendezések)

- azt, hogy hol lesz a legközelebbi konnektor, és ha hosszabbítóra lesz szükséged, hol találod meg

- azt, hogy a teremben függöny vagy redőny van-e (ez akkor fontos, ha szeretnél vetíteni)

- a villanykapcsolók helyzetét (nézze meg, hogy lesz-e szüksége segítségre, amikor a vetítéshez le kell kapcsolnia a világítást)

- esetleges figyelemelterelő tényezők lehetséges forrásait (pl. külső zajok)

- a parkolási lehetőségeket (hogy ne kelljen hosszan cipelnie pl. egy laptopot, amire szüksége lehet az prezentáció során)

 

Mikor kerül sor az előadásodra?

A legtöbb esetben nincs választási lehetőségünk a prezentáció időpontját illetően.

Ha esetleg mégis rendelkezésünkre áll több opció az előadás idejével kapcsolatban, mielőtt felkészülünk a prezentációra, fontoljuk meg a következőket:

Délelőtt

A délelőtt alkalmas idő a prezentációra, mivel általában ekkor a legfogékonyabb az emberi agy. Ha azonban a délelőtt már a vége felé jár, felmerülhet az a probléma, hogy a közönség éhes lesz és már csak a közelgő ebédre tud gondolni.

Délután

A kora délutáni órák nem szerencsések, mert ebéd után az emberek elnehezülnek. Késő délután pedig már csak a hazajutásra tudnak gondolni és arra, hogyan gyűjtik be a gyerekeket az iskolából, óvodából. Ha a délutánt választjuk, a kettő közé tegyük a prezentációt!

Este vagy hétvége

A hivatali időn kívüli prezentációk esetében nagyobb a valószínűsége annak, hogy a hallgatók szabad akaratukból jelennek meg, nem azért mert ezt elvárják tőlük. Az esti órákban feltehetően jobban fognak figyelni, persze csak abban az esetben, ha nem tart túl sokáig az előadás, mert akkor lehetséges, hogy még a vége előtt haza kell menniük.

Milyen hosszú legyen az előadás?

A prezentációra való felkészülés során, mindig járj utána, hogy milyen hosszan kell beszélned, illetve, hogy ebbe beleszámít-e a közönség kérdéseire szánt idő vagy sem.

Tudd meg, hogy vannak-e más előadók, ha igen, hol helyezkedsz el a sorrendben! Ha teheted, ne te légy az utolsó! Figyelj rá, hogy ne lépd túl az időkeretet, mert az felborítja az utánad következő prezentációkat is!

Fontos, hogy tisztában légy azzal, hogy a legtöbben nem tudunk túl hosszú időn át folyamatosan figyelni. Ezért érdemes a prezentációt velősre, jól strukturáltra és érdekesre tervezni. Egy szünet nélküli előadás hosszát illetően maximálisan 45 perccel számolj, és akkor tényleg a maximumról beszéltem. Valójában a 20 perc az az egység, amely során a hallgatóság figyelme fenntartható.

 

Röviden összefoglalva:

1. Mi a célja?

2. Te személyesen mit szeretnél elérni prezetnációddal?

3. Mi a téma?

4. Kik a hallgatók?

5. Hol hangzik el a prezentációd?

6. Mikor jerül sor a prezetnációra?

7. Milyen hosszú legyen a prezentáció?

 

Jó munkát a felkészüléshez!

Ha neked van olyan taktikád, ami bevált, ne habozz, írd meg!

 

Ha tetszett, like-old, oszd meg!

 

 

Mivel foglalkozunk?

Angol nyelvű üzleti kommunikációs tréningeket, nyelvi coachingot, soft skills tréningeket, gyógyszeripari és logisztikai szaknyelvi tréningeket kínálunk. Ön sohasem sablonmegoldásokat kap tőlünk. Programjainkat együtt gondolkodva alakítjuk ki, hogy a mindennapi angol nyelvű munkavégzést a leghatékonyabban tudjuk segíteni. Számunkra a nyelv nem a folyamat célja, hanem eszköz a valós munkahelyi kihívások leküzdésére.

Szaknyelvi képzések